Categorieën

Friesland

Friesland is dé watersportprovincie van Nederland. Door de vele meren die met elkaar in verbinding staan door sloten en kanalen, kan je met een klein zeilschip in Friesland prachtige tochten varen en overal komen. 

Met name in de maanden juli en augustus zijn de Friese wateren vol met recreatievaart. Heel veel mensen houden hier op het water hun vakantie, waardoor een heerlijk ontspannen en gezellige sfeer ontstaat, met name tijdens het Skûtsjesilen en de Sneekweek.

Friese vlag waterpoort Friese paarden

Skûtsjesilen

Elk jaar houden de skûtsjes Friesland in de 'besnijing'; is Fries voor "in de ban van het skûtsjesilen". Iedereen die ook maar iets voor het zeilen voelt, volgt de strijd tussen de oude vrachtschepen op de voet.
Een skûtsje, Fries voor 'schuitje', is een houten of stalen Friese tjalk gebouwd voor het vervoer van vracht in Friesland. Afhankelijk van het seizoen vervoerden ze mest, terpaarde, aardappelen en andere bulkgoederen. De schipper en zijn gezin woonden aan boord van het skûtsje. Als er wedstrijden waren werd alle huisraad uit het skûtsje gehaald en op de wal gezet. 

Wanneer de Friese toer gelijktijdig is met het skûtsjesilen doen wij ons best om een wedstrijd te kunnen aanschouwen, wat toch altijd erg indrukwekkend is.  

 skutjesilen skutsjes skutsje

Sneekweek 

Sneekweek

De Sneekweek is het grootste zeilevenement op de binnenwateren van Europa. Het evenement start de eerste zaterdag van augustus en wordt de avond daarvoor geopend met een vlootschouw in Sneek(een show waarin alle deelnemende wedstrijdboten zich presenteren). Tijdens de Sneekweek is er in het centrum een groot muziekfestival, met podia op o.a. de Marktstraat, de Wijde Noorderhorne, het Vismarktplein, de Wip en natuurlijk op het Starteiland.

 

Dit jaar vindt de 79e Sneekweek plaats, deze start op vrijdagavond 1 augustus.

starteiland sneek

 

single reizen - zeilcursus volwassenen - zeilvakantie - zeilen in Friesland - zeilen voor singles - leren zeilen - zeilles